• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • SAMSUN
  • SAMSUNSPOR
  • GÜNCEL
  • SPOR
  • ASAYİŞ
  • EKONOMİ
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • Bilim-Teknoloji Eğitim - Kültür - Sanat
  • Ara
SON DAKİKA:
09:09
TÜKODER Atakum Şubesinde Görev Değişimi!
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Eğitim - Kültür - Sanat
  3. OMÜ'de 2 Lisans İle 4 Ön Lisans Programı Açılacak!
Eğitim - Kültür - Sanat
Yayınlanma: 26 Nisan 2024 - 19:56

OMÜ'de 2 Lisans İle 4 Ön Lisans Programı Açılacak!

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarındaki yeni program ve bölümler ile bunların hangi üniversitelerde olacağını açıkladı. İstanbul Teknik Üniversitesinde düzenlenen programa Ondokuz Mayıs Üniversitesini temsilen Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal katıldı.

Eğitim - Kültür - Sanat
26 Nisan 2024 - 19:56
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
OMÜ’de 2 Lisans İle 4 Ön Lisans Programı Açılacak!

Toplantıda Ondokuz Mayıs Üniversitesinde; Yazılım Geliştirme, Bilgi Güvenliği Teknolojisi lisans ve Ön-yüz Yazılım Geliştirme, Arka-Yüz Yazılım Geliştirme, Oyun Geliştirme ve Programlama, İnsansız Araç Teknikerliği ön lisans programlarının açılması yönündeki karar Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar tarafından açıklandı.

Özvar, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Burhaneddin Sandıkçı, rektörlerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda yaptığı konuşmada Yükseköğretim Kurulunun gelecek vizyonunun en önemli unsurları arasında yer alan yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarını ülke açısından son derece stratejik bir mesele olarak gördüklerini belirtti.

Dijital teknolojiler alanında yaşanan hızlı gelişmelere paralel olarak, ilgili bütün sektörlerde istihdam edilmek üzere nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyacın arttığını ifade eden Özvar, yapay zekâ, yapay zekâ çözümleri, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında ihtiyaç duyulan insan kaynağını karşılamak adına yeni lisans ve ön lisans programlarının açılmasına karar verdiklerini bildirdi.

21'i lisans, 50'si ön lisans olmak üzere toplam 71 yeni program açılacağını ve bu programların bu yıl ÖSYM kılavuzuna dahil edileceğini belirten Özvar, “Yeni programlar, Yükseköğretim Kurulunun önümüzdeki dönemde istihdamı önceleyen vizyonunun da bir göstergesi. İstihdam odaklı programları devreye sokarken işlevini kaybeden programları sistem dışına çekmeye devam ediyoruz. Bundan sonraki dönemde, bu yöndeki eğilim daha da güçlenecektir" dedi.

“Bilişim temelli bazı dersler merkezi olarak verilecek"

Özvar, yeni bir model üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Bu yeni modelde, kapasite açısından daha önde olan üniversitelerin koordinatörlüğünde ve bilişim temelli programlara mahsus olmak üzere bazı derslerin merkezi olarak verilmesini planlıyoruz. Bu şekilde, üniversitelerimizdeki nitelikli akademik kadroların birikiminden diğer üniversitelerin de yararlanması mümkün olacaktır." dedi.

Ortak derslere ve bu dersleri merkezi olarak verebilecek öğretim üyelerinin isimlerine dair bir havuz oluşturduklarını vurgulayan Özvar, söz konusu derslerin tüm üniversitelerde aynı gün ve saatte verilmesi yönünde planlama yapılacağını kaydetti.

Özvar, ön lisans programlarındaki derslerin bir kısmı için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Akademideki derslerden istifade edilmesine ve üniversiteler dışında verilen derslerin kredilendirilerek diplomaya dahil edilmesine yönelik çalışmaları da tamamlamak üzere olduklarını sözlerine ekledi.

Yeni açılacak bölümler için özel sektör temsilcilerinin de görüşlerini aldıklarına işaret eden Özvar, “Amacımız ve önceliğimiz üniversite çağına gelen gençlerimizin yeni etkinlik ve beceri ile çağın ihtiyaçlarına karşılık verebilecek bir şekilde yetiştirilmesidir." şeklinde konuştu.

“Siber Güvenlik Mühendisliği programının yükseköğretim sistemimiz için yeni bir açılım olacağına inanıyorum"

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, belirledikleri yeni lisans programlarının haricinde, İTÜ'de bir “Siber Güvenlik Mühendisliği" programının açılması ve mevcut “Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği" programının “Robotik ve Otonom Sistemler Mühendisliği" olarak yapılandırılması için ayrıca bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Özvar, “Özellikle Siber Güvenlik Mühendisliği programının yükseköğretim sistemimiz için yeni bir açılım olacağına inanıyorum. Bu isimle faaliyet gösteren ön lisans programlarının daha da güçlenmesi için bir zemin oluşacaktır. Robotik ve Otonom Sistemler Mühendisliği de yapay zekâ temelli program oluşturma amacımıza hizmet eden bir değişiklik olacaktır." dedi.

Özvar daha sonra hangi üniversitede hangi programların açılacağını açıkladı. Buna göre:

“Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi" kurulacak üniversiteler: Ege Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Manisa Celâl Bayar Üniversitesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi.

“Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu" kurulacak üniversiteler: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi. Ayrıca, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'ndeki “Karasu Meslek Yüksekokulu'nun adı “Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu" olarak değiştirilecek.

Toplamda yukarıda belirtilen üniversitelerde 21 yeni lisans programı, 50 ön lisans programı açılacak.

# OMÜ# Yavuz Ünal
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Petek Genç Kariyer Ve LGS Buluşmaları Başarıyla Tamamlandı!
Petek Genç Kariyer Ve LGS Buluşmaları Başarıyla Tamamlandı!
Türkiye’nin Âşıkları Samsun’da Buluştu!
Türkiye’nin Âşıkları Samsun’da Buluştu!
Çarşambalılar Vakfı'ndan Eğitime Büyük Destek! Köy Okuluna Bilişim Sınıfı!
Çarşambalılar Vakfı'ndan Eğitime Büyük Destek! Köy Okuluna Bilişim Sınıfı!
İlkadımlı Gençler Halk Oyunlarında Samsun’u Temsil Edecek!
İlkadımlı Gençler Halk Oyunlarında Samsun’u Temsil Edecek!
Son Haberler
TÜKODER Atakum Şubesinde Görev Değişimi!
TÜKODER Atakum Şubesinde Görev Değişimi!
TÜRKYED Genel Başkanı Nihat Çelik'ten Kurbanlık Uyarıları!
TÜRKYED Genel Başkanı Nihat Çelik'ten Kurbanlık Uyarıları!
Samsunspor’un Rakipleri Kesinleşti! Çorum FK Süper Ligde!
Samsunspor’un Rakipleri Kesinleşti! Çorum FK Süper Ligde!
MHP Samsun’dan Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye Ziyaret!
MHP Samsun’dan Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye Ziyaret!
Başkan İhsan Kurnaz Personelle Bayramlaştı!
Başkan İhsan Kurnaz Personelle Bayramlaştı!
Çok Okunan Haberler
Samsunspor Taraftarlarından Bir Grup Tribünden Çekilme Kararı Aldı!
Samsunspor Taraftarlarından Bir Grup Tribünden Çekilme Kararı Aldı!
Zorlu Koleji Samsun Basketbolda Yönetim Belirlendi!
Zorlu Koleji Samsun Basketbolda Yönetim Belirlendi!
Zeki Yavru, Samsunspor Taraftarıyla Vedaştı!
Zeki Yavru, Samsunspor Taraftarıyla Vedaştı!
Samsunspor'dan Montella'ya Sitem!
Samsunspor'dan Montella'ya Sitem!
Samsunspor’un Rakipleri Kesinleşti! Çorum FK Süper Ligde!
Samsunspor’un Rakipleri Kesinleşti! Çorum FK Süper Ligde!
Samsun Büyükşehir Kültür Sanat Sezonuna Hızlı Başladı!
Samsun Büyükşehir Kültür Sanat Sezonuna Hızlı Başladı!

Ana Sayfa
SAMSUN
SAMSUNSPOR
GÜNCEL
SPOR
ASAYİŞ
EKONOMİ
SİYASET
SAĞLIK
Bilim-Teknoloji
Eğitim - Kültür - Sanat
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • Bilim-Teknoloji
  • Eğitim - Kültür - Sanat
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • SAĞLIK
  • SAMSUN
  • SAMSUNSPOR
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.