• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • SAMSUN
  • SAMSUNSPOR
  • GÜNCEL
  • SPOR
  • ASAYİŞ
  • EKONOMİ
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • Bilim-Teknoloji Eğitim - Kültür - Sanat
  • Ara
SON DAKİKA:
21:32
Saadet Partisi En Çok Üye Arttıran Muhalefet Partisi Oldu!
21:10
MHP Çarşamba İlçe Başkanlığı'nda Olağan Kongre Yapıldı!
15:58
Samsunspor, Cedric Cattenoy ile Vedalaştı!
15:44
Canik Belediyesi'nden Büyük Başarı! Yeni Birinciliklere Göz Kırpıyor!
15:35
Büyükşehir’den İlçelere Yeşil Yatırım! Yeni Parklar Vatandaşlarla Buluşuyor!
14:22
Samsunspor Futbol Direktörü Fuat Çapa’dan Transfer Açıklaması!
12:06
Ferrero Fındık, Fındık ve Mamulleri Sektörünün İhracat Şampiyonu Oldu!
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. OMÜ'de 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü Kutlandı!
GÜNCEL
Yayınlanma: 12 Mayıs 2023 - 14:23

OMÜ'de 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü Kutlandı!

Samsun Haber - Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof

GÜNCEL
12 Mayıs 2023 - 14:23
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
OMÜ’de 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü Kutlandı!
Samsun Haber - Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Alışır, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, BİSAB Yönetim Kurulu Başkanı Selami Yazar, TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yılmaz Boz, TAGEM Bahçe Bitkileri Araştırma Daire Başkanı Doç. Dr. Davud Keleş, İl Tarım Müdürü İbrahim Sağlam, Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katılım sağladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda; bitki ıslahının önemi ve bu konuda Türkiye’de hangi çalışmaların yapıldığının anlatıldığı ‘Cumhuriyet’ten Günümüze Bitki Islahı’ adlı video gösterimi yapıldı.



Prof. Dr. Muharrem Özcan: “Islaha gelecekte daha fazla ihtiyaç olacak” 

Etkinliğin açılışında konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, gelecekte ıslaha daha fazla ihtiyaç duyulacağını belirterek “Dünyada son yıllarda yaşanan krizlerde tarımın önemi bir kez daha ortaya çıktı. İnsanoğlu var olduğu sürece tarım önemli bir sektör olarak kalacak. Dünya nüfusu hızla artıyor, ekim alanlarımız ise azalma tehlikesinde. Artan nüfusun beslenmesi için birim alandan aldığımız verimi artırmamız gerekiyor. Bu konu ıslah çalışmalarında önemli bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Mevcut sorunları çözmek, birim alanda verimliliği artırmak ve üretmek bakımından çok önemli. Ziraat mühendisleri olarak Türk tarımına ve Dünya tarımına katkılar sunuyoruz. Daha fazlasını da yapmalıyız.” ifadelerini kullandı.

BİSAB Yönetim Kurulu Başkanı Yazar: “Sertifikalı tohumu 1 milyon 300 bin tonun üzerine çıkardık” 

Bilimsel çalışmaların insanlara fayda sağlaması gerektiğini söyleyen BİSAB Yönetim Kurulu Başkanı Selami Yazar, “Bu yılki temamız Cumhuriyet’in 100’üncü yılında yerelden küresele bitki ıslahı konusunu seçtik. İnsanlık tarihine baktığımız zaman medeniyetin gelişmesinde bitki ıslahçılarının emekleri oldukça büyüktür. Ülkemizde bitki ıslahı çalışmaları 1925’li yıllarda başladı. Bundan sonraki adımlarımız ise gelecek nesillerin ıslah çalışmalarına yol göstermek adına atılacak. Bu yüzden Dünyaya açılan bir yapıya dönüşmemiz gerekiyor. Ana amacımız bitki ıslahının kamuoyunda farkındalığını oluşturup, bitki ıslahçılarının önemini ortaya koymak. Bitki ıslahı uzun emek, teknoloji, sabır ve para isteyen bir çalışma. Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar çok şey başardık.  2000’li yılların başında 150 bin sertifikalı tohumu biz 1 milyon 300 bin tonun üzerine çıkardık. Bu bir başarı hikâyesidir.” dedi.

[caption id="attachment_66563" align="alignnone" width="555"] TÜRKTOB Başkanı Akcan: “400’e yakın tohumumuzu koruma altına aldık”[/caption]

11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü’nde Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadeleyi başlattığı Samsun’da olmaktan mutluluk duyduklarını belirten TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan ise, “Üretimi ve verimi artırmanın en önemli yolu; yüksek kaliteli ve hastalıklara dayanıklı ata tohumunu koruyarak ıslah etmektir. Bugün 400’e yakın tohumumuzu tohum bankalarına teslim ederek koruma altına aldık. Türk toplumunu daha iyi ve kaliteli beslemek için çalışıyoruz. Aynı zamanda Orta Asya’daki soydaşlarımızın da gıda güvenliğini sağlamaya başladık. Başka ülkelerin gıda güvenliğine destek oluyoruz. Çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 75 bin kişilik ekibimiz var. Türkiye tarımı için en önemli unsurun tohum olduğunu düşünürseniz biz de bunun neferleriyiz.” ifadelerini kullandı.



Alanında uzman bilim insanları sunumlarını gerçekleştirdi 

Oturum başkanlığını Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan’ın yaptığı ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında Yerelden Küresele Bitki Islahı’ adlı panelde; OMÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Balkaya, ‘Sebze Islahı’; Prof. Dr. İsmet Başer ‘Tarla Bitki Islahı’; TAGEM’den Dr. Yılmaz Boz ise ‘Meyve ve Asma Islahı’ üzerine sunumlarını gerçekleştirdiler.

Panelin ardından Genç Islahçı Ödül Töreni ve Dr. Vehbi Eser Makale Yarışması sonuçlarının açıklanarak çeşitli üniversitelerde okuyan öğrencilere ödülleri verildi.

Etkinlik bölüm temsilcisi öğrencilere ve akademisyenlere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

 
# BİSAB# Bitki Islahçıları# Muharrem Özcan# OMÜ# Savaş Akcan# TÜRKTOB
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
KPSS Ücretleri Canik Belediyesi'nden!
KPSS Ücretleri Canik Belediyesi'nden!
Samsun Mali Müşavirler Odası Üyeleri ve Aileleri Amasya’da Buluştu!
Samsun Mali Müşavirler Odası Üyeleri ve Aileleri Amasya’da Buluştu!
Atakum Sağırlar Derneği’nden Açıklama, ‘Masada değil, Sahadayız’!
Atakum Sağırlar Derneği’nden Açıklama, ‘Masada değil, Sahadayız’!
Ata Toprağı Gazetecilere Emanet!
Ata Toprağı Gazetecilere Emanet!
Son Haberler
Saadet Partisi En Çok Üye Arttıran Muhalefet Partisi Oldu!
Saadet Partisi En Çok Üye Arttıran Muhalefet Partisi Oldu!
MHP Çarşamba İlçe Başkanlığı'nda Olağan Kongre Yapıldı!
MHP Çarşamba İlçe Başkanlığı'nda Olağan Kongre Yapıldı!
Samsunspor, Cedric Cattenoy ile Vedalaştı!
Samsunspor, Cedric Cattenoy ile Vedalaştı!
Canik Belediyesi'nden Büyük Başarı! Yeni Birinciliklere Göz Kırpıyor!
Canik Belediyesi'nden Büyük Başarı! Yeni Birinciliklere Göz Kırpıyor!
Büyükşehir’den İlçelere Yeşil Yatırım! Yeni Parklar Vatandaşlarla Buluşuyor!
Büyükşehir’den İlçelere Yeşil Yatırım! Yeni Parklar Vatandaşlarla...
Çok Okunan Haberler
Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım'dan Kötü Niyetli Paylaşımlara Karşı Açıklama Geldi!
Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım'dan Kötü Niyetli Paylaşımlara...
Samsunspor'un Yeni Transferi Samed Onur'dan İlk Açıklama Geldi!
Samsunspor'un Yeni Transferi Samed Onur'dan İlk Açıklama Geldi!
Samsunspor’da Transfer Haberleri Üst Üste Geldi!
Samsunspor’da Transfer Haberleri Üst Üste Geldi!
Samsunspor'da Kaleye Takviye Geldi!
Samsunspor'da Kaleye Takviye Geldi!
Küçük Dev Adamlar'da Karasamsun 2018 Takımı Gönüllerin Şampiyonu Oldu!
Küçük Dev Adamlar'da Karasamsun 2018 Takımı Gönüllerin Şampiyonu...
Ticaret Bakanı Muş, İnce'nin Adaylıktan Çekilmesini Değerlendirdi!
Ticaret Bakanı Muş, İnce'nin Adaylıktan Çekilmesini Değerlendirdi!

Ana Sayfa
SAMSUN
SAMSUNSPOR
GÜNCEL
SPOR
ASAYİŞ
EKONOMİ
SİYASET
SAĞLIK
Bilim-Teknoloji
Eğitim - Kültür - Sanat
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • Bilim-Teknoloji
  • Eğitim - Kültür - Sanat
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • SAĞLIK
  • SAMSUN
  • SAMSUNSPOR
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.