• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • SAMSUN
  • SAMSUNSPOR
  • GÜNCEL
  • SPOR
  • ASAYİŞ
  • EKONOMİ
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • Bilim-Teknoloji Eğitim - Kültür - Sanat
  • Ara
SON DAKİKA:
17:25
MHP Samsun’dan Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye Ziyaret!
14:30
Başkan İhsan Kurnaz Personelle Bayramlaştı!
12:55
SİMDER'de Sezgin Aydın Güven Tazeledi!
12:09
Canik Belediyesi Kurban Pazarı’na Büyük Rağbet!
11:43
Samsun’da Çerkes Soykırımı ve Sürgünü Anıldı!
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. SAMSUN
  3. Yaşar Doğu Memleketi Kavak'ta Anılacak!
SAMSUN
Yayınlanma: 02 Ocak 2020 - 21:58

Yaşar Doğu Memleketi Kavak'ta Anılacak!

Samsun Haberleri - Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Güreş Şampiyonu Yaşar Doğu vefatının 59

SAMSUN
02 Ocak 2020 - 21:58
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Yaşar Doğu Memleketi Kavak’ta Anılacak!
Samsun Haberleri - Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Güreş Şampiyonu Yaşar Doğu vefatının 59. yıldönümü dolayısıyla memleketi Samsunun Kavak İlçesinde gerçekleşecek bir programla anılacak.

Kavak Kaymakamı İbrahim Engin Şenay, yaptığı açıklamada, güreşte üstün başarı gösteren, ay-yıldızlı mayo ile yaptığı 47 maçın 46'sını kazanan Yaşar Doğu'nun 8 Ocak 1961'de vefat ettiğini hatırlattı.

Şenay, efsane güreşçinin ölümünün 59. yılı dolayısıyla İlçe Gençlik Merkezi ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü iş birliğinde yapılan program kapsamında 7 Ocak'ta Güreş Eğitim Merkezi Yaşar Doğu Kapalı Spor Salonunda anma programı düzenleyeceklerini anlattı.

PROGRAMA KATILAN DAVETLİLERE YAŞAR DOĞU'NUN HAYATI İSİMLİ KİTAP HEDİYE EDİLECEK

Gençlik Merkezi Müdürü Mesut Altıngöz de Doğu'nun hayatı, spora verdiği önem ve güreşteki başarılarının anlatılmasının yanı sıra güreş müsabakaları da düzenleyeceklerini belirterek, programda Yaşar Doğu ile ilgili 200 kitabın katılımcılara ücretsiz dağıtılacağını kaydetti.

Program 07 Ocak 2020 Salı Günü Saat 09.00'da Yaşar Doğu'unun Emirli Köyünde bulunan Anı Evi ziyaretiyle başlayacak. Daha sonra Kavak İlçe merkezinde bulunan Güreş Eğitim Merkezine bağlı Yaşar Doğu Spor Salonunda devam edecek.

Programda Yaşar Doğu'nun hayatından kesitler anlatılacak, spor müsabakaları yapılacak.

Samsun Valisi Osman Kaymak imzasıyla yayınlanan davetiyede "Türk Güreşinin Unutulmaz ismi Avrupa Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu'nun vefatının 59. yıldönümünde düzenlenecek olan "Yaşar Doğu'yu Anma programına teşrifleriniz bizleri onurlandıracaktır" denildi.

Yapılacak olan programa tüm güreşseverler ve Samsun halkının davetli olduğu bildirildi.

YAŞAR DOĞU KİMDİR?

(1913 Kavak/Samsun–1961 Ankara)

1913 yılında Samsun’un Kavak ilçesine bağlı Karlı Köyünde doğan Yaşar Doğu, I. Dünya Savaşı sırasında babasının şehit olması üzerine annesinin köyü olan Emirliye yerleşti. Bu köyde çok küçük yaşta güreşe başladı. Daha 15 yaşında iken yörenin en ünlü pehlivanları arasına girdi. Askere gidene kadar karakucak güreşi yaptı.

1936 yılında Ankara'da askerde iken, Güreş İhtisas Kulübü'ne girdi ve minder güreşine başladı. 1938 yılında askerliği bitince Ankara'ya yerleşti ve kulübü adına güreşmeye başladı. Burada o dönem milli takımın başında olan Finlandiyalı antrenörOnniPelinen ondaki güreş stilini ve gücünü görünce 1939 yılında Milli Takıma aldı. Aynı yıl Oslo'da yapılan Avrupa Şampiyonası'nda 66 kiloda güreşti ve yaptığı dört güreşin birinde (sayı ile) yenildi ve ikinci oldu. Serbest stildeki tek yenilgisini sayı ile Estonyalı güreşciToots'a karşı aldı. Oslo Turnuvası Yaşar Doğu'nun katılıp da şampiyon olmadığı tek serbest stil turnuvası oldu.

1940 yılında İstanbul Çemberlitaş'da yapılan Balkan Şampiyonası'nda üç tuşla 3 galibiyet aldı ve 66 kiloda şampiyon oldu. Araya II. Dünya Savaşı girmesiyle 1946'da Kahire ve İskenderiye'de yapılan iki milli karşılaşmada iki tuşla iki galibiyet daha kazandı. Yine o yıl Stockholm'de yapılan Avrupa Şampiyonası'nda 73 kilo ile 6 maça çıktı ve hepsini kazanarak ilk defa Avrupa Şampiyonu unvanını kazandı. Bir yıl sonra Prag'da yapılan Avrupa Grekoromen Şampiyonası'nda yine bütün rakiplerini yendi ve 73 kilonun şampiyonu oldu.1948 Londra Olimpiyatları'na katıldı ve burada 5 rakibini de yenerek Olimpiyat şampiyonu oldu.

1949 yılında Türk Milli Takımı ile bir Avrupa Turnesi'ne çıktı. İtalya, İsviçre, İsveç ve Finlandiya'yı kapsayan bu turnede 79 kiloda toplam 7 güreş yaptı ve hepsini kazandı. Aynı yıl Avrupa Güreş Şampiyonası İstanbul'da düzenlendi. Yaşar Doğu, 79 kiloda güreşti ve ilk üç rakibini tuşla, finalde ise İsveçli ünlü güreşçi Gromberg'i sayı ile yenerek şampiyon oldu.

1950 yılında bu defa Asya'da bir turneye çıktı. Bağdat, Basra ve Lahor'da yaptığı tüm güreşlerde rakiplerini tuşla yendi ve ününü Doğu'da da yaygınlaştırdı.

Yaşar Doğu, güreş hayatı boyunca bir kez Dünya Şampiyonası'na katılma şansını yakaladı. 1951 yılında 87 kiloda mindere çıkan Yaşar Doğu kısa boylu olduğu için bu kiloda güreşmesinin güç olmasına rağmen Finlandiyalı, İranlı, Alman ve İsveçli rakiplerini yenerek, ömrünün ilk ve son Dünya Şampiyonluğu'nu kazandı. 1951 yılında Helsinki'ye giden güreş Milli Takımının hepsi şampiyonluk unvanıyla yurda dönmüştür. Bu takım Yaşar Doğu, Nurettin Zafer, Haydar Zafer, Nasuh Akar, Celal Atik, Ali Yücel, İbrahim Zengin ve Adil Candemir'den oluşmaktaydı.

Londra Olimpiyatları'ndan sonra kendisine ev armağan edildiği için Olimpiyat Komitesi'nce profesyonel ilan edilince, 1952 Helsinki Olimpiyatları'na katılamadı. 30Ağustos 1955’te İstanbul Spor ve Sergi Sarayında yaptığı Jübile ile güreşe veda etti. Güreşi bıraktıktan sonra Milli Takım'da antrenör oldu. 15 Aralık 1955 günü Milli Takım'la beraber İsveç'te bulunduğu sırada ağır bir kalp krizi geçirdi. Doktorların kesin dinlenme önerisine rağmen yurda döndükten sonra genç güreşçiler yetiştirmeye devam etti. 8 Ocak 1961'de Ankara'da geçirdiği ikinci kalp krizi ile vefat etti. Kabri Ankara Cebeci Askeri Şehitliğindedir.

Türk güreşinin efsane isimlerinden biri olan Yaşar Doğu, ay yıldızlı mayo ile yaptığı 47 güreşin yalnızca birinde sayı ile yenilmiş, galip geldiği 46 karşılaşmanın 33' ünü tuşla kazanmıştır. Kazandığı 46 karşılaşmanın normal süre toplamı 690 dakika olduğu halde, kısa sürede yaptığı tuşlar nedeniyle bu güreşler toplam 372 dakika 26 saniye sürmüştür.

Şampiyonluk Listesi:

—1939’da Oslo’daki Avrupa Şampiyonasında 66 kilo Grekoromen ikinci.

—1940’da İstanbul’da yapılan Balkan Şampiyonasında, 66 kilo Serbest Birinci.

—1946’da Stockholm’de yapılan Avrupa Şampiyonasında 73 kilo Serbest Birinci.

—1947’de Prag’da yapılan Avrupa Şampiyonasında 73 kilo Grekoromen Birinci.

—1948’de Londra Olimpiyat Oyunlarında 73 kiloda Serbest Birinci.

—1949’da İstanbulda yapılan Avrupa Şampiyonasında 79 kiloda Serbest Birinci.

—1951’de Helsinki Dünya Güreş Şampiyonasında 87 kilo Serbest Birinci

 
# Emirli Köyü# Kavak# Yaşar Doğu
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Başkan İhsan Kurnaz Personelle Bayramlaştı!
Başkan İhsan Kurnaz Personelle Bayramlaştı!
Canik Belediyesi Kurban Pazarı’na Büyük Rağbet!
Canik Belediyesi Kurban Pazarı’na Büyük Rağbet!
Samsun’da Kurban Bayramı’nın Huzur ve Güven İçerisinde Geçirilebilmesi İçin Gerekli Tedbirler Alındı!
Samsun’da Kurban Bayramı’nın Huzur ve Güven İçerisinde Geçirilebilmesi İçin Gerekli Tedbirler Alındı!
Başkan İkiz ve Kaymakam Ayvat Sahada!
Başkan İkiz ve Kaymakam Ayvat Sahada!
Son Haberler
MHP Samsun’dan Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye Ziyaret!
MHP Samsun’dan Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye Ziyaret!
Başkan İhsan Kurnaz Personelle Bayramlaştı!
Başkan İhsan Kurnaz Personelle Bayramlaştı!
SİMDER'de Sezgin Aydın Güven Tazeledi!
SİMDER'de Sezgin Aydın Güven Tazeledi!
Canik Belediyesi Kurban Pazarı’na Büyük Rağbet!
Canik Belediyesi Kurban Pazarı’na Büyük Rağbet!
Samsun’da Çerkes Soykırımı ve Sürgünü Anıldı!
Samsun’da Çerkes Soykırımı ve Sürgünü Anıldı!
Çok Okunan Haberler
Çarşambaspor İle 3’üncü Lig Arasında 1 Maç Kaldı!
Çarşambaspor İle 3’üncü Lig Arasında 1 Maç Kaldı!
Samsunspor Taraftarlarından Bir Grup Tribünden Çekilme Kararı Aldı!
Samsunspor Taraftarlarından Bir Grup Tribünden Çekilme Kararı Aldı!
Zorlu Koleji Samsun Basketbolda Yönetim Belirlendi!
Zorlu Koleji Samsun Basketbolda Yönetim Belirlendi!
Zeki Yavru, Samsunspor Taraftarıyla Vedaştı!
Zeki Yavru, Samsunspor Taraftarıyla Vedaştı!
Samsunspor'dan Montella'ya Sitem!
Samsunspor'dan Montella'ya Sitem!
Bafra’da Uyuşturucu Operasyonu!
Bafra’da Uyuşturucu Operasyonu!

Ana Sayfa
SAMSUN
SAMSUNSPOR
GÜNCEL
SPOR
ASAYİŞ
EKONOMİ
SİYASET
SAĞLIK
Bilim-Teknoloji
Eğitim - Kültür - Sanat
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • Bilim-Teknoloji
  • Eğitim - Kültür - Sanat
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • SAĞLIK
  • SAMSUN
  • SAMSUNSPOR
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.